Elegant Rose

16 Ocak 2013 Çarşamba

'' STRES VE KİLO ''


İnsanlar aşırı stres altında kaldıklarında metabolizmaları zayıflar, bunun nedeni aşırı stres vücutta insülin hormonunun fazla salgılanmasına neden olur. Fazla salgılanan insüline bağlı insülin direnci yada metabolik hastalık tablosu oluşur. Bu durumda metabolizmayı yavaşlatarak kilo alımına neden olur.
 İnsanlar aşırı strese girdiklerinde vücut kendini korumaya alır ve kilo veremezsiniz. Psikolojik olarak yeme isteği artar ve aşırı yemek yemeye sebep olur. Diğer yandan az yeseniz bile kilo veremezsiniz. Bu sebeple diyet yaparken şok diyetlerden, sizi sıkıntıya sokan aç bırakan diyetlerden uzak durun. Uzman kontrolünde iseniz yemek istediğiniz yiyecekleri  mutlaka isteyin. İstediğimi yiyemiyorum psikolojisinin metabolizmanızı yavaşlattığını unutmayın.

Aç kalmadan, strese girmeden diyet yapmalısınız. Kendinizi rahat ve güvende hissettiğinizde vücudunuz yiyecekleri iyi bir şekilde sindirir. Stres ve gerginlikte sindirim sistemi düzenli çalışmaz bu da metabolizmanızı yavaşlatır. Aşırı stresli olduğunuzda metabolizma yavaşlar, açlık artar, vücutta insülin hormonu fazla salgılanır ve kilo alırsınız. Aşırı stres durumunda ayrıca kortizol hormonu fazla salgılanır. Kortizol hormonu vücuttaki bütün dengeleri bozma yeteneğine sahip bir hormondur. Leptin hormonu ise beyninize tok olduğunuz mesajını veren hormondur. Kortizol kana karıştığında leptin hormonu dengesini bozar.

Kendinizi çok aç hissedip yeme eğiliminiz artar ve kilo alırsınız. Erkeklerde ise aşırı stres testesteron hormonunun salgılanmasını azaltıp karın bölgesinde yağlanma ve kilo alımına neden olur. Kronik stres kas dokusunun kaybına, kolesterolün artmasına, tiroit hormonlarının çalışmasının zayıflamasına neden olur. Sonuç olarak sağlığınız bozulur ve aşırı kilo alımı ile karşı karşıya kalırız. Kilolu almakta aşırı strese neden olup sizi kısır döngüye itebilir. Yapacağınız en güzel şey aç kalmadan strese girmeden sağlıklı bir diyet programı ile zayıflamak olacaktır.

Zayıfladıkça moraliniz düzelir. Moraliniz düzeldikçe metabolizmanız hızlanır ve daha iyi kilo verme sürecine girersiniz. Aşırı karbonhidrat içeren yiyecekler (tatlı, pasta, çikolata) geçici olarak sizi rahatlatabilir. Fakat uzun vadede sizi strese sokacaktır. Fazla insülin salgılanmasına neden olan bu yiyecekler vücutta yüksek stres ve kortizol seviyelerinin yükselmesine neden olup kilo artışına yol açar. Gevşemek ve stresinizi minimuma indirmek iyi bir kilo verme stratejisidir.

Bunun için;

1- Strese neden olan olayı saptayın ve bu olayı çözebilmek için kendinize çıkar yollar bulmaya çalışın. Keyif aldığınız hobilere yönelin.

2- Açık havada yürüyüş yada imkânlarınız doğrultusunda düzenli spor yapın. Spor vücutta mutluluk hormonunu arttırır.

3- Stresi azaltan yemekler yiyin, stres üreten yiyeceklerden uzak durun.

4- Stresi azaltmak için bazı bitkisel çayları için adaçayı, rezene, yeşil çay gibi.

5- Sizi rahatlatan aktivitelerde bulunun bu duş almak, saunaya girmek, masaj yaptırmak, yüzmek olabilir.

Stresi arttıran yiyeceklerden uzak durun;

1- Aşırı karbonhidratlı yiyeceklerden fazla yememeye çalışın. Haftada 1 yada 2 defadan fazla olmamasına dikkat edin.

2-Bol miktarda balık yiyin, özellikle yağlı balıkları tercih edin somon gibi.

3-Çinko ve potasyum ağırlıklı beslenin.

4-C vitamini antioksidan olmanın dışında metabolizmayı hızlandırır. C vitamininden zengin beslenin. Kivi, mandalina, portakal,ananas, limon, greyfurt gibi meyveleri tercih edin. Hatta günde 1000 mg.C vitaminini tablet şeklinde alabilirsiniz.

5-Potasyum ve magnezyum metabolizmayı hızlandırır ve stresi azaltır. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde, bol tahıllı ekmeklerde ve birçok meyvede özellikle muzda bulunmaktadır. Günde 1 muz yemekten kaçınmayın.

6-Stresi azaltmak için günde 1 kâse yoğurt ve 1 bardak süt için.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için çok teşekkür ederim :)